Riet

Wat is riet?

Riet is een van de belangrijkste grassoorten die ervoor zorgt dat wij droge voeten houden bij verlanding, moerassen en wateren. Het bovenste deel van het riet, de stengel is een eenjarig gewas. Via de wortels in het water groeien er weer nieuwe stengels aan, zodra deze weer boven de waterlijn uitkomen.

Riet kom je vooral tegen langs de Nederlandse kustprovincies, het IJsselmeer en het Noord westen van Overijssel en gedijt in zowel een voedselarme en -rijke omgeving. Duurzaamheid van riet komt het beste tot zijn recht in zoet en licht brak water. Riet is uitermate geschikt voor dakbedekking en zorgt voor goede isolatie. Vroeger was het een goedkope vorm van dakbedekking, tegenwoordig wordt het toegepast bij huizen in het hogere segment.

Een rieten dak is een waardevolle investering voor een woonhuis. Door het gevaar van brand is het belangrijk deze woning goed te verzekeren.

Een rieten dak moet zijn water goed af kunnen voeren, daarvoor is voldoende afschot nodig in een hoek van minimaal 30 graden. Daarnaast moet de rietbedekking 28 tot 30 cm dik
zijn. Om het riet vast te maken aan de latten, maakt men gebruik van een twijgijzer; een grote kromme naald.

Het onderwerk voor riet is belangrijk om vocht tegen te gaan. Als vocht onder de kap niet weg kan tast het riet aan en zorgt voor slijtage, waardoor het rieten dak eerder vervangen zal moeten worden. Een goed vochtwerende of- bestendige onderconstructie is dan ook van groot belang.

Een vlak oppervlakte zorgt voor een lange levensduur van het riet, beperk dan ook het aantal obstakels. Ook aanbouwen of serres kunnen zorgen voor problemen, omdat het water niet goed weg en het riet niet goed kan opdrogen.

De ligging van een rieten dak heeft ook invloed op het slijtageproces. Bij beschutting of in een bosrijke omgeving is er weinig wind en zon en droogt het riet minder snel, wat weer slecht is voor het riet. Ook het lang nadruppelen na regen en dauw op de bladeren kan bijdrage aan slijtage.

Voordelen:

Nadelen:Ik ben geïnteresseerd in een rietendak verzekering en wil graag dat er met mij contact wordt opgenomen

Vul onderstaand formulier in en wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Neem contact met mij op

  • BETROUWBAAR
  • BESTE KOOP
  • SCHERPE PREMIE
  • MEEST UITGEBREIDE DEKKING
VRAAG NU EEN OFFERTE AAN!